30 Ocak 2016 Cumartesi

Patates Mantısı



Evde olunca değişik ama pratik şeyler yapmayı seviyorum. Her türlü fırın yemeği, makarna vb. zaten favorimiz. Bugün de patates mantısı yaptım. Bazı sitelerde görmüşsünüzdür, kıymasız, soğuk ikram olarak yapılıyor. Bizim evin ergeni onu yemeyeceği için bildiğim gibi yaptım.

  • Et yemediğim için soya kıyması kullandım, isteyen farklı yapabilir.
  • Zerdeçalı hemen her yemeğe azıcık da olsa ekliyorum. Dilerseniz koymayabilirsiniz.
  • Tek tek uğraşmak zor gelirse yağlı kağıt serilmiş tepsiye tüm patates karışımını döküp üzerini düzeltip fırınlayın. Tek porsiyonluk dilimler halinde kesip servis yapabilirsiniz.

Patates Mantısı (30 adet)

Taban:
6 adet orta boy patates
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar
1 tatlı kaşığı tereyağ/zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı pul biber

Ara malzeme:
2 yemek kaşığı soya kıyması ( ya da kıyma)
1 küçük kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz

Üzerine:
1 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak

2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça


  • Patatesleri haşlayın.
  • Soya kıymasını sıcak su ile karıştırın. Yemeklik doğranmış soğanı tavaya alıp zeytinyağında kavurun, şişen soya kıymasının suyunu süzerek ilave edin. Salça ve suyu ilave edip karıştırın, tuzu ekleyip altını kapatın.
  • Yoğurda ezilmiş sarımsak ilave edip karıştırın.
  • Zeytin yağında salçayı kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Derin bir kap içine haşlanmış patatesi doğrayın. Kaşar peyniri rendesi, tereyağ ve baharatları ekleyip yoğurun.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın, ortasını parmağınızla oyun, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 170 dereceye ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin.
  • pişen patatesleri ılınınca servis tabağına alın. Boşluklara kıymalı harç koyun.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salça dökerek servis yapın.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: